Podczas konfigurowania 4G NTRIP Master, komunikacja UART1/UART2 (wyjście) musi być wyłączona.
W tym krótkim samouczku omówimy to zarówno w przypadku simpleRTK2B oraz simpleRTK3B moduły.
simpleRTK2B Budget
- Podłącz odbiornik poprzez POWER+GPS Port
- Otwarte u-center i podłącz go do odbiornika
- Przejdź do Widok > Widok wiadomości > UBX-CFG-PRT
- Ustaw docelowy UART1, kliknij Głosowanie i zapisz Protocol Out
- Ustaw protokół na brak
- Kliknij Wyślij
- Ustaw docelowy UART2, kliknij Głosowanie i zapisz Protocol Out
- Ustaw protokół na brak
- Kliknij Wyślij
- Przejdź do UBX-CFG-CFG
- Wybierz Zapisz bieżącą konfigurację
- Kliknij Wyślij
- Teraz wyłączyłeś całą komunikację (out) na UART1 i UART2 i możesz przystąpić do programowania 4G NTRIP Master
- Jeśli chcesz przywrócić oryginalne ustawienia, powtórz ten sam proces i ustaw wyjście protokołu UART1/UART2 tak, jak było pierwotnie
simpleRTK3B Pro oraz simpleRTK3B Heading
- Podłącz odbiornik poprzez POWER+GPS Port
- Poczekaj 10 sekundy
- Otwórz przeglądarkę i wpisz http://192.168.3.1/
- Przejdź do NMEA/SBF Out, zapisz lub zrób zrzut ekranu ustawień
- Usuń wszystkie ustawienia COM2
- Zapisz ustawienia w pamięci (prawe dolne okienko)
- Teraz wyłączyłeś całą komunikację (out) na COM2 i możesz przystąpić do programowania 4G NTRIP Master
- Jeśli chcesz przywrócić oryginalne ustawienia, powtórz ten sam proces i ustaw ustawienia COM2 tak, jak były pierwotnie
- Sugerujemy przejście do Korekty > Wejście > COM2 i ustawienie RTCMv3, kliknięcie OK i zapisanie zmian
simpleRTK3B Budget oraz simpleRTK3B Compass
- Podłącz odbiornik poprzez POWER+GPS Port
- Podłącz odbiornik do Uprecise
- Upewnij się, że Twój odbiornik ma najnowszą wersję oprogramowania. Możesz wpisać VERSION.
Dla litu szacuje się simpleRTK3B Budget wersja oprogramowania sprzętowego musi być >=UM980_R4.10Build20739
Dla litu szacuje się simpleRTK3B Compass, wersja oprogramowania sprzętowego musi być >=UM982_R4.10Build23575 - Aby wyłączyć UART2, wpisz: CONFIG RXTYPE COM2 NONE
- Aby wyłączyć UART3, wpisz: CONFIG RXTYPE COM3 NONE
- Nie zapisuj zmian za pomocą opcji SAVECONFIG. Po zakończeniu pracy po prostu zresetuj urządzenie, aby przywrócić ostatnie zmiany.
oraz